Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Orta Avrupa'daki lastik sendikaları mali kriz konusunda ortak stratejiler oluşturuyorlar

Read this article in:

  • English

27 April, 2009

Son on yılda, çokuluslu lastik şirketleri Orta Avrupa'yı yatırım cenneti olarak gördüler, üretimi hızla oraya kaydırdılar ve tesisleri genişlettiler. Son olarak, ABD kökenli Goodyear Polonya'nın Debica kentindeki tesislerine 100 milyon dolar yatırdı, Japonya'daki Bridgestone ise yine Polonya'da ikinci bir tesis kurmak üzere oraya gitti.

Güney Kore'den Hankook Macaristan'da bir üretim birimi kurdu, Bridgestone'un yeni tesisi ise faaliyete geçmek üzere. Hindistan'dan Apollo Tyre'ın Macaristan'da bir tesisi var. Keza, Romanya'da, Slatina'da, Pirelli çelik kord üretmek üzere Continental AG ile birlikte kurduğu bir tesisi faaliyete geçirdi.

Ne var ki, Orta Avrupa'daki bu büyüme, iş koşulları ve sendikal temsil konusunda bazı sonuçlar doğuruyor. Bu bölgedeki ücretler, çalışma koşulları, iş sağlığı ve güvenliği kuralları Batı Avrupa ülkelerindeki düzeyin hayli gerisinde kalıyor. Yeni tesislerin bazılarında sendikal haklar görmezden geliniyor ya da şirketler işyeri ve şirket sendikalarını tercih ediyorlar.

Bu gelişmeler karşısında ICEM, ulusal sendikaların bu koşulların üstesin gelmesini sağlamak üzere lastik sendikalarının bir bölge ağı kurmasını önerdi. Macaristan, Slovakya, Romanya ve Slovenya'dan sendika yöneticileri ekonomik krizin etkilerinin yanı sıra bu sorunları görüşmek üzere 8-9 Nisan'da Budapeşte'de bir araya geldiler.

ICEM'in Macaristan'dan üyesi VDSz'nin evsahipliğini yaptığı ve Friedrich Ebert Vakfı'nın desteklediği toplantıya Fransa ve İspanya'dan sendika temsilcileri ve EMCEF katıldı.

VDSz Başkanı György Paszternak

Sektördeki küresel durum üzerine ICEM'in yaptığı sunumdan sonra, katılımcılar, ülkelerindeki durum hakkında raporlar sundular. Macaristan bölgedeki lastik endüstrisinin her zaman merkezi olmuştur, ama sendikal örgütlülük düzeyi son yıllarda düştü. Hankook ve Bridgestone gibi bazı şirketlerde sendikaların serbestçe kurulması ve faaliyet göstermesi engelleniyor.

ICEM'den, her iki şirketteki sendikal tanınma mücadelesini desteklemeye devam etmesi isteniyor. Slovakya'da, mali kriz üretimin önemli ölçüde düşmesine yol açtı, iş saatleri düşürüldü ve genelde işçilere normal ücretlerinin yüzde 60'ı ödeniyor. Slovenya'da iş haftasının kısaltılmasını öngören bir yasa çıkarıldı ve sendikalar bu yasayı destekledi.

Slovenya'da kriz otomotiv endüstrisini ve tedarikçi firmalardan oluşan sektörü ağır bir şekilde etkiledi. Başlangıçta, ücretler kısılmadı, ama işçiler yıllık izinlerini kullanmaya zorlandı. Kriz derinleştikçe, ücretler ve iş saatleri düşürüldü. Keza Romanya'da, otomotiv endüstrisinde yaşanan ağır kriz araba lastiği sektörünü ciddi biçimde etkiliyor. Tek olumlu gelişme, sendikanın Slatina'da yeni faaliyete geçen Pirelli fabrikasındaki 1.500 işçiyi örgütleyerek ücretlerde yüzde 10 artış sağlaması. Toplantıda, ayrıca, EMCEF kriz üzerine bir tebliğ sundu.

“Krizin önceki kazanımlarımızı yok etmesine izin vermemeliyiz” diyen VDSz Başkanı György Paszternak sözlerini şöyle sürdürdü: “İşverenlerin mevcut koşulları kötüye kullanmasına izin vermemeliyiz. Toplumsal geleceğimiz sendikaların tanınmasına, sendikal temsile, ücretlerin ve çalışma standartlarının yükseltilmesine bağlıdır.”