Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

ICEM Gazze'de Derhal Ateşkese Gidilmesini Talep Ediyor

Read this article in:

  • English

12 January, 2009

20 milyon üyeli Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM) Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi ve Gazze halkına insani yardım sağlanabilmesi için İsrail ile Filistin arasındaki sınırın geçişe açılması talebine katılıyor.

“İsrail hava saldırılarında atılan bombaların Hamas'ın yanı sıra, üniversite, televizyon istasyonu, cami ve mülteci kampları gibi, 1,5 milyon Filistinli'ye yurt olan bu Akdeniz kıyı bölgesindeki salt sivil hedefleri de kapsadığını dehşetle sarsılarak gördüm,” diyen ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda sözlerini şöyle sürdürdü: “Masum Filistinlilerin hayatlarını kaybetmesi acı veriyor. Hem İsrail'in hem de Hamas'ın derhal harfiyen uyulacak bir ateşkes ilan etmesi tek çıkar yoldur.”

Birleşmiş Milletler kaynaklarına ve Filistin makamlarına göre, 27 Aralık Pazar gününden bu yana hava saldırılarında 370'ten fazla Filistinli öldü, öldürülenlerin yaklaşık üçte biri sivil, 60'tan fazlası ise kadın ve çocuk. Birçoğu ağır olmak üzere 1.000'den fazla Filistinli yaralı ve doktorlar temel tıbbi malzeme ve kan yokluğuyla boğuşarak yaralıları tedavi etmeye çalışıyorlar.

Hava saldırıları, bu ayın başında sona eren altı aylık ateşkesi Hamas'ın yenilememe kararından sonra Gazze'den İsrail'e yapılan ve dört İsrailli'nin ölümüne yol açan füze saldırılarına karşılık olarak yapılmıştı. Hamas'ın kaygı uyandırıcı eylemini Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas şiddetle eleştirdi. Hamas İslamcı hareketi Filistin'de üç yıl önce yapılan seçimleri kazanmış ve sonra geçen yıl Gazze'de kontrolü şiddet kullanarak ele geçirmişti.

Birleşmiş Milletler'in insan haklarından sorumlu yüksek komiseri Navi Pillay, İsrail'in kuvvet kullanımının “ölçüsüz” olduğunu vurgularken, Birleşmiş Milletler'in Filistin topraklarındaki insan hakları özel raportörü Richard Falk BBC'yle yaptığı bir söyleşide şöyle dedi: “İsrail savunmasız bir halka karşı modern silahlar kullanarak tüyler ürpertici bir vahşet uyguluyor, aylardır ağır bir abluka altında tutulan bir halka saldırıyor.”

İsrail ordusu 2.500 ihtiyat askerini daha göreve çağırdı ve Gazze sınırında kara harekâtı için hazırlıklar sürüyor. İsrail sınır bölgesini “kapalı askeri bölge” ilan ederek gazetecilerin ve başkalarının buraya girişini yasakladı. Bölgeye denizden giriş de mümkün değil.

ICEM ve Güney Afrika Maden İşçileri Sendikası Başkanı Senzeni Zokwana, bütün tarafları, Gazze'deki hayati insani ihtiyaçları karşılamaya çağırdı ve şöyle dedi: “Gazze halkına yiyecek, su, yakacak ve tıbbi yardım sağlanması için sınırın geçişe derhal açılması gerekiyor. Gazze'deki İsrail ablukasının derhal kaldırılması ve tıbbi yardım ekiplerinin engellenmeden acil yardım ulaştırması gerekiyor.”

Filistin Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Shaher Saed'den ICEM'e gönderilen bir mesajda, Filistinliler'in çektikleri ayrıntılarıyla anlatılıyor ve Filistin halkının işgal ve silah tehdidi olmaksızın normal yaşamlarını sürdürme umudu vurgulanıyor.

Saed'in deyişiyle: “İsrail yönetiminin Filistin halkına saldırılarını durdurmasını sağlamak için her tür çabanın harcanması uluslararası topluluğun insani görevidir. Filistin halkı sadece füzelerden gelen ölümle karşı karşıya değil; ekmek, ilaç, elektrik ve içme suyu bulunmadığı için açlık ve ölümle de karşı karşıya.”

ICEM, Gazze'deki sorunun ya da Ortadoğu'da genel barış arayışının askeri yöntemlerle çözülemeyeceğine inanıyor. Hem İsrail'in hem de Filistin'in toprağa, haklara ve barış içinde yaşama güvencesine sahip olmasını sağlayacak uluslararası çabaların ciddi bir şekilde artırılması gerekiyor.

ICEM Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) ve özellikle konfederasyon Genel Sekreteri Guy Ryder'ın şu açıklamasını tümüyle destekliyor: “Çatışmaya kesin bir son vermek ve İsrail ile Filistin'in iki demokratik devlet olarak barış içinde birlikte yaşamasının temelini atmak için, saldırı ve tepki zincirinin yerini diyalogun alması gerekiyor.”

Ryder'ın sözleriyle: Uluslararası topluluğun İsrail ve Filistin'in şiddet çevriminden çıkmasını ve diyalog yoluna girmesini sağlayacak baskıyı kurması gerekiyor. Birleşmiş Milletler'in, onun Güvenlik Konseyi üyelerinin ve bu konuda etkili olabilecek bütün diğer ülkelerin son derece acil bir şekilde bunu sağlaması gerekiyor."

ICEM, Güney Afrika Maden İşçileri Sendikası'nın eski genel sekreteri ve Güney Afrika Başkanı Kgalema Motlanthe'nin İsraillilerin ve Filistinlilerin şiddete son vermesi ve uluslararası topluluğun Ortadoğu'da barışa çözüm bulması çağrısını takdirle karşıladı.

"Ortadoğu'da şiddete son verecek bir çözüme varmak için her iki taraf da elinden geleni yapmalıdır,” diyen Motlanthe şöyle devam etti: "Şiddete şiddetle karşılık verilmesi ne İsraillilerin ne de Filistinlilerin davasına katkıda bulunacaktır. Filistin ve İsrail tarafları sorunlarına dostane bir çözüm bulmak için çaba harcamaktan kaçınmamalıdır."

Motlanthe, güvenli sınırlar içinde bağımsız bir Filistin devletinin bir İsrail devletiyle birlikte yaşamasını öngören iki devletli kalıcı bir çözüm çağrısı yaptı.

ICEM Motlanthe'nin bu açıklamasına tümüyle katılıyor ve Ortadoğu'da barış için çalışmaya devam edecek.

Merkezi Cenevre'de bulunan ICEM 141 ülkedeki 467 sendikayı temsil eden küresel bir federasyondur.