Jump to main content
IndustriALL logotype
Article placeholder image

Hollanda Sendikal Merkezinin Desteklediği ICEM Örgütlenme Projesi Türkiye'de Başladı

Read this article in:

  • English

6 July, 2009

Türkiye'deki ICEM üyesi 14 sendika, “Örgütlenme ve Sosyal Diyalog” konusunda bir dizi çalışma toplantısından oluşacak kampanya projesini başlattı. ICEM'in geliştirdiği projeyi Hollanda ulusal sendikal merkezi FNV ile onun uluslararası birimi olan FNV Mondiaal desteklemektedir.

Kasım 2008'de ICEM Türkiye Koordinasyon Kurulu'nun onayladığı proje, 15-16 Haziran'da Ankara'da düzenlenen konferansla başladı. 100'ü aşkın sendika yöneticisi, uzman ve temsilcinin katıldığı konferansta, sendikal örgütlenmeyi kolaylaştıracak araç ve yöntemler, çeşitli ülkelerdeki deneyimler üzerinde duruldu.

FNV Bondgenoten Başkanı Henk Van der Kolk

Açılış oturumunda FNV Bondgenoten'in Başkanı Henk Van der Kolk sendikal çalışmada uluslararası işbirliğinin önemini vurguladı. “Sendikalar dünyanın her yerinde güç kaybediyor” diyen Van der Kolk sözlerini şöyle sürdürdü: “İşe başladığınızda bir sendikaya katılmak artık olağan bir şey değil. ILO sözleşmelerinde öngörülen temel insan ve işçi haklarına saygı olmadan sosyal bir Avrupa, sosyal bir dünya olamaz. Örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme özgürlüğü temel haklardır. Aynı şey asgari ücret, güvenli iş ve sosyal koruma hakları için de söz konusudur.”

Hollanda ve Türkiye sendikalarına teşekkür ederek sözlerine başlayan ICEM Genel Sekreteri Manfred Warda örgütlenmede uluslararası çalışmanın önemini belirtti. “Bu alanda çok örnek vardır ve bunlardan biri için Türkiye'ye bakmak yeterlidir” diyen Warda devamle şunları vurguladı: “Novamed örneği ve Antalya serbest ticaret bölgesindeki bu şirketin cesur kadınlarına verilen destek bunun somut örneğidir. Bu tür örneklerle Türkiye'de ve dünyada sendikal hareketi güçlendirmemiz gerekiyor.”

ILO ve OECD'nin mekanizmaları, BM Küresel Haklar Anlaşması ve Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu'nun performans standartları, ayrıca çokuluslu şirketlerdeki sendikal ağlar ve küresel çerçeve sözleşmeler konuları ele alındı.

Konferansa Asya/Pasifik Bölgesi'nden, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Danimarka ve ABD'den delegeler de katıldı. Hepsi Türkiye'deki sektör sendikalarıyla örgütlenme ve sosyal diyalog konusundaki deneyimlerini paylaştılar.

16 Haziran'daki son oturumda, Türkiye'deki sendikaların temsilcilerinden oluşan bir tartışma grubu Türkiye'deki durumla ilgili bir değerlendirme yaptı.

Ankara'daki bu ilk konferanstan sonra, proje, sendikaların yerel örgüt temsilcilerinin ve işyeri temsilcilerinin katılacakları bölge seminerleriyle sürecek. İlk seminer 8-9 Ekim'de İzmit'te, ikincisi ise 5-6 Kasım'da İzmir'de yapılacak.

Konferans programı için burayı tıklayınız.