Read this article in:
English
5 December, 2008

Güney Afrika'daki Witwatersrand Üniversitesi'ne bağlı İnsan Bilimleri Araştırma Konseyi'nin geçenlerde yayımladığı bir araştırma, ülkedeki maden sektörünün kısa vadeli geçici işçiliğe ve taşeron işçiliğine giderek daha fazla dayandığını ortaya koyuyor. Araştırmanın bulgularına göre, sözgelimi, Rustenburg bölgesindeki platin madenlerinin yüzde 60'ından fazlasında, bir kaza halinde sorumluluktan kaçmak ve maliyetleri düşürmek için düzensiz istihdam yöntemleri uygulanıyor.
Güney Afrika'nın bütününde, bütün platin madenlerinin yüzde 36'sında taşeron işçisi istihdam ediliyor. Bu işçilerin birçoğu Afrika'nın güneyindeki diğer ülkelerden geliyor.
Araştırma bulguları, Güney Afrika'da maden sektöründeki taşeron işçilerinin sayısının 2003'te 90.231'den 2005'te 122.589'a çıktığını ortaya koyuyor.
Çalışma Bakanlığı'nın isteği üzerine yürütülen araştırma, vurgulanan trendin kaygı verici bir biçimde arttığını gösteriyor. Araştırma ekibinin sözcüsü Profesör Edward Webster araştırmadan şu sonucun çıkarılabileceğini belirtti: Otuz yıl kadar önce kent yoksullarından gelen işçileri kayıt dışı ekonomide faaliyet gösteren işletmelere çeken sürecin yerini, giderek daha fazla taşeron işçisi istihdam eden kayıt içi işletmeler almış bulunuyor.
Araştırmanın bulgularına göre, işverenlerin büyük bölümü yasal asgari ücreti uygulamıyor. Bu ise işçilerin aşırı ölçüde sömürülmesine ve güçsüzleşmesine yol açıyor. Taşeron işçileri sendikalarda örgütlenmeye girişecek olurlarsa, işten atılma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyorlar.
Çalışma Bakanlığı Genel Müdür Vekili Les Kettledas, bir haber ajansına yaptığı açıklamada, devletin kısa süreli taşeron işçilerinin sömürülmesini önleyecek yasa ve politikalara sahip olduğunu, ama bu politikaları ve yasaları uygulayacak stratejilerin yetersiz kaldığını, araştırmanın bu eksikliği gidermeye yönelik olduğunu vurguladı.
Kettledas araştırma bulgularının kayıt içi sektörlerdeki gerçekliği yansıttığını belirtti.